De relatie tussen hardware en software kan complex zijn. Ze zijn allebei afhankelijk van elkaars goede werking, maar vereisen ook individuele aandacht. Virtualisatie maakt deze relatie flexibeler en dat zorgt voor verschillende voordelen.
Meer uptime van de technologie
Leveranciers van virtualisatie gebruiken mooie namen voor de kenmerken van hun technologie, maar achter al het technisch jargon zitten revolutionaire concepten. Neem bijvoorbeeld “fouttolerantie”. Wanneer je virtualisatie gebruikt om meerdere servers zodanig te bundelen dat ze als één supercomputer kunnen worden gebruikt, kun je je de uptime drastisch verhogen. Als een van die servers uitvalt, blijven de andere servers ononderbroken werken.
Een ander voorbeeld hiervan is “live migraties”, wat gewoon een mooie manier is om te zeggen dat computers van medewerkers kunnen worden bewerkt door technici terwijl gebruikers ze nog steeds gebruiken. Laten we zeggen dat je een werkstation hebt gebouwd (als een virtuele machine op de server), maar dat je de opslagcapaciteit ervan moet vergroten. Virtualisatie oplossingen van vandaag de dag kunnen dat doen zonder de gebruiker los te koppelen en de computer opnieuw op te starten.
Sneller herstart
Back-ups van data zijn veel eenvoudiger in een gevirtualiseerde omgeving. In een traditioneel systeem kun je een back-up van je server maken – compleet met besturingssysteem, toepassingen en systeeminstellingen. Maar het kan alleen worden hersteld naar een computer met exact dezelfde hardware specificaties.
Met virtualisatie zijn de beelden van je servers en werkstations veel uniformer en kunnen ze worden hersteld naar een breder scala aan computerhardware-instellingen. Dit is veel handiger en veel sneller te herstellen in vergelijking met meer traditionele back-ups.
Veiligere toepassingen
In een poging om de veiligheid te verhogen, pleiten IT-technici meestal voor het isoleren van software en applicaties van elkaar. Als malware via een bug in de softwarebeveiliging een weg naar je systeem kan vinden, wil je alles doen om te voorkomen dat het zich verspreidt.
Virtualisatie kan je applicaties in quarantaine plaatsen die slechts een minimum aan systeembronnen en opslagruimte mogen gebruiken, waardoor de mogelijkheden om andere componenten van het systeem te verwoesten worden beperkt.
Langere levensduur van de technologie
Als je bedrijf een stuk software nodig heeft dat niet werkt op moderne besturingssystemen, kunt je met virtualisatie een kleinschalige machine bouwen met alles wat het programma nodig heeft om te draaien. In die virtuele ruimte zal de applicatie veiliger zijn en minder middelen gebruiken.
Naast software stimuleert virtualisatie ook een langere levensduur van oude hardwarecomponenten. Bij virtualisatie is de hardware die een medewerker gebruikt weinig meer dan een toegangspoort naar de krachtige virtuele machine op de server. Werkstations hebben alleen de hardware nodig om het virtualisatievenster uit te voeren en het grootste deel van de verwerking vindt plaats op de server. De vereisten aan de hardware zijn veel lager voor werknemers en de apparatuur kan meerdere jaren worden gebruikt.
Eenvoudigere cloud migraties
Er zijn verschillende manieren waarop virtualisatie en cloudtechnologie elkaar overlappen. Beide manieren helpen gebruikers om capaciteit te scheiden van lokale hardware en software, door het leveren van rekenkracht over een lokaal netwerk of het internet. Door deze overeenkomsten is het migreren naar de cloud vanuit een gevirtualiseerde omgeving een veel eenvoudigere taak.
Recente reacties