De keuze voor een CRM of ERP systeem is niet eenvoudig. Van off-the-shelf software tot op maat gemaakte systemen met een oneindig aantal modules. Daarnaast is een van de belangrijkste keuzes die je moet maken de manier waarop het systeem geïnstalleerd moet worden. In dit blog kijken we kort naar de voor- en nadelen van een ERP systeem in de cloud ten opzichte van hosted systemen en on-premises systemen.
Eigendom en beheer
Op het gebied van softwarebeheer en schaalbaarheid onderscheid een systeem in de cloud zich van de andere systemen. Met een cloudsysteem heeft ben je als bedrijf geen eigenaar van de software en hardware, terwijl dat bij een on-premises systeem of een hosted systeem wel het geval is. Zodoende heb je niet de mogelijkheid om zelf updates te ontwikkelen en implementeren, maar uiteraard ook niet de verantwoordelijkheid. Dit heeft zowel voordelen als nadelen voor een organisatie.
Voordelen van een CRM of ERP systeem in de cloud
Het grootste voordeel van een cloudsysteem ten opzichte van de andere opties is dat je je geen hardware hoeft aan te schaffen die geschikt is om de zware software te draaien. Vooral bij wat kleinere bedrijven is dat een kostenvoordeel. Daarnaast hoef je bij een ERP systeem in de cloud ook geen mensen aan te nemen met veel technische kennis om de software te installeren. Dit gaat gepaard met een snellere implementatietijd dan de on-premises systemen of hosted systemen. Tevens is het beheer van de systemen een stuk makkelijker. Updates en back-ups worden automatisch uitgevoerd door de eigenaren van de cloud software en ze dragen de verantwoordelijkheid van een hoge uptime. Het laatste echte voordeel is de mogelijkheid om eenvoudig bij te schalen als een onderneming daar behoefte aan heeft. Vaak is het mogelijk om zonder problemen extra licenties, modules of bandbreedte toe te voegen aan een abonnement.
Nadelen van een CRM of ERP systeem in de cloud
Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen van cloudsystemen. Ten eerste heb je als bedrijf niet de mogelijkheid om het systeem exact op jouw wensen af te stemmen. Dit is vooral voor de grotere bedrijven soms lastig. Daarnaast is er altijd een internetverbinding nodig om gebruik te maken van de software, iets wat niet altijd gegarandeerd kan worden. Bijkomend zijn de hoge maandelijkse kosten van het gebruik, zeker als uptime relevant is. Dat is het gevolg van de lage initiële aanschafkosten. Daarnaast heeft de eigenaar van de cloudsoftware waarschijnlijk toegang tot de gegevens.
Wat is uiteindelijk de betere optie?
Simpel gezegd is voor een MKB vaak een systeem in de cloud de beste optie. Het biedt de functionaliteit van een grote organisatie, zonder de hoge opstartkosten en vereiste technische kennis. Voor grotere bedrijven is software op maat waarschijnlijk de beste optie, waarbij ze zelf veel meer controle houden, gepaard met de bijbehorende kosten. Dit alles maakt de keuze iets, maar niet veel makkelijker. Om een goede keuze te maken tussen de tientallen aanbieders kun je het beste kijken naar sites die een vergelijking tussen de systemen maken op basis van de specifieke bedrijfssituatie. Een goed voorbeeld is www.erpoverzicht.nl. Daar vind je ook veel meer informatie over de verschillende systemen.
Recente reacties